Prowadzisz


Kraj pochodzenia: Brazylia

Leżącą w Ameryce Południowej Brazylia często nazywana jest imperium kawowym. Źródła historyczne podają, że pierwsze kawowce sprowadzono tu na początku XVIII wieku. Krąży na ten temat legenda o Brazylijczyku Francisco de Mello Palheta, porywach miłosnych i przemycie kawy. Według legendy to dzięki niemu Brazylia stała się potentatem kawowym.
Obecnie ten największy na świecie producent kawy uprawia blisko 30% całej światowej produkcji, a 75% ziaren brazylijskich pochodzi z małych gospodarstw. Naturalny charakter plantacji umożliwia obrabianie surowca „na sucho”, metoda polega na suszeniu owoców na słońcu. Kraj produkuje tak wiele odmian kawy, że każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. O brazylijskich kawach można powiedzieć, że mają łagodny i delikatny smak oraz niską kwaskowość. Najlepszym brazylijskim gatunkiem kawy jest bardzo trudna do zdobycia Bahia, obrabiana „na mokro”. Warto dodać, że Brazylia eksportuje ogromne ilości ziaren Robusta o przeciętnej jakości.

Odmiany kawy: Santos

Smak:
łagodny
Aromat:
głęboki
Kwaskowość:
niska
Kofeina:
około 160 mg/filiżankę
Równowaga:
dobra
Ziarno:
równomierne, średniej wielkości
Metoda obróbki:
mokra
Najlepsza w kawie:
po turecku, Ristresso, Cappuccino
Klasyfikacja:
Aulum

Ziarna Arabica Santos są bardzo aromatyczne, pozbawione kwaskowości i goryczki. Gdy Brazylia stała się pierwszym światowym producentem kawy, najsłynniejszą z nich nazwano Santos, by uczcić słynnego pioniera nawigacji powietrznej Alberti Santos Dumont’a. Powodzenie tej „Królowej Kaw” było tak olbrzymie, że dziś na terytorium Brazylii rośnie pięć milionów kawowców. Największymi wielbicielami kawy Santos są Jugosłowianie, którzy parzą ziarna na sposób turecki, czyli gotują kawę w małych tygielkach i serwują w malutkich filiżankach. Na terenach Jugosławii czarny napar pije się od wieków i to 5-6 filiżanek dziennie. Ciekawostką jest, że nawet Turcy przyjeżdżają tam uczyć się parzenia najprawdziwszej kawy po turecku. Jugosłowianie niczego nie cenią wyżej od filiżanki lekko posłodzonej kawy brazylijskiej. W Grecji oraz Turcji tak samo przyrządzoną kawę słodzi się bardziej obficie, a jeszcze dalej na wschód przyprawia się ją kardamonem. Znawcy uważają, że parzoną w tygielkach kawę po turecku najlepiej sporządzać z ziaren Arabica Santos.

Odmiana kawy: South of Minas

Smak:
łagodny
Aromat:
głęboki
Kwaskowość:
niska
Kofeina:
około 160 mg/filiżankę
Równowaga:
dobra
Ziarno:
równomierne, średniej wielkości
Metoda obróbki:
sucha
Najlepsza w kawie:
po turecku, Macchiatto, Mokka, Cafe au Lait
Klasyfikacja:
Argentum

Delikatny i przyjemnie wyrafinowany smak Arabica South of Minas jest bardzo wysoko ceniony w USA i w samej Brazylii. Ze względu na średnią moc i średnią kwaskowatość jest doskonała dla ludzi preferujących kawy łagodne.
Surowiec brazylijski klasyfikowany jest według stanu, w którym został pozyskany oraz portu, z którego się go ekspediuje. W przypadku kawy Arabica South of Minas nazwa Minas oznacza port z którego została eksportowana.

Przejdź do sklepu online Coffea

Sonda

Jaka kawe najchetniej pijasz ?