Prowadzisz


Kraj pochodzenia: Gwatemala

Wyrosłe w Gwatemali ziarna Arabica charakteryzują się pełnym, atrakcyjnym, pikantnym i kompletnym smakiem. Pierwsze kawowce pojawiły się w tam dzięki jezuitom w końcu XIX wieku. Później osadnicy niemieccy założyli plantacje przemysłowe. Większość drobnych upraw, prowadzonych jest przez potomków Majów, którzy nazywają siebie rdzennymi mieszkańcami kraju. Obecnie większość upraw znajduje się na południu kraju, na wulkanicznych wzgórzach Sierra Madre, które idealnie nadają się do uprawy gatunku Arabica. Kawa z Gwatemali należy do najlepszych z najlepszych.

Odmiana kawy: San Juan Antiqua

Smak:
pikantny
Aromat:
korzenny, dymny
Kwaskowość:
duża
Kofeina:
około 187 mg/filiżankę
Równowaga:
dojrzała
Ziarno:
równomierne, dość duże
Metoda obróbki:
mokra
Najlepsza w kawie:
Espresso, Espresso Ristresso, mrożonej, dessert, z alkoholem
Klasyfikacja:
Aulum

Arabica San Juan Antigua z Gwatemali uważana była kiedyś za najlepszą kawę świata. Do dziś ma swoich zagorzałych wielbicieli, którzy ulegli urokowi korzennego aromatu z dymnym posmakiem wędzonki. Porównywalny smak ma tylko kostarykańska La Pastora Dotta Tarrazu.

Najszlachetniejsze kawy uprawiane są na południu, gdzie stoki wulkanicznych wzgórz Sierra Madre zapewniają idealne warunki do uprawy gatunku Coffea Arabica. Ziarno najwyższej jakości pochodzi z okolic jeziora Atitlan oraz rejonu Antiqua i Huehuetenango. Kiedy rośnie na niższych terenach ma lekki i delikatny smak, a uprawiana wysoko w górach staje się pełna i kwaskowa. Zbiory odbywają się od sierpnia do kwietnia.

Gdy uprawom grożą niskie temperatury, na plantacji rozpala się ogniska ogrzewające rośliny; smakosze właśnie w tym upatrują źródło głębokiego dymnego aromatu.

Przejdź do sklepu online Coffea

Sonda

Jaka kawe najchetniej pijasz ?