Prowadzisz


Kraj pochodzenia: Indie

Kawa uprawiana w Południowej Azji na terenie Indii charakteryzuje się gładkim, pełnym, a zarazem pikantnym i mocnym smakiem. Smak tej niepowtarzalnej kawy ma źródło w specyficznej obróbce głęboko osadzonej w tradycji. Pierwsze dostawy kawy transportowano przez wiele miesięcy drogą morską. Na żaglowcach bardzo często kawa wilgotniała i w efekcie traciła właściwą barwę. Odbiorcy przyzwyczaili się do żółtego odcienia indyjskiej kawy tak bardzo, że obecnie zielone ziarna kawy celowo wystawia się na działanie powietrza o dużej wilgotności. Proces ten trwa około 8 tygodni, od maja do czerwca i ze względu na porę roku nazywany jest monsunowaniem. Surowiec pochodzący z indyjskich plantacji do dziś jako jedyny charakteryzuje się żółtawą barwą. By odrzucić ziarna, które w wyniku monsunowania nie uzyskały właściwego przebarwienia, zbiory przebiera się ręcznie.

Odmiana kawy: Mysore AA

Smak:
lekki
Aromat:
nuta czekoladowa
Kwaskowość:
minimalna
Kofeina:
około 150 mg/filiżankę
Równowaga:
doskonała
Ziarno:
równomierne, dość duże
Metoda obróbki:
monsunowanie
Najlepsza w kawie:
po turecku, Espresso Ristresso, Macchiatto, Mokka, Cappuccino, mrożona
Klasyfikacja:
Argentum

Indyjska Arabica Mysore AA jest kawą o najniższej naturalnej zawartości kofeiny co nadaje jej aromatowi lekkości i delikatności. W tej kawie, dojrzały smak przyprawiony kwaskową nutą, zwieńcza ciemny czekoladowy ton. Pełnię aromatu uwalnia się podczas parzenia po turecku.

Arabica Mysore AA należy do kaw uprawianych zgodnie z indyjską tradycją. Jest poddawana procesowi monsunowania i ręcznie sortowana by przypominała smak tej którą pijano przed wiekami. Ciepłe wilgotne powietrze wypłukuje zawartą w ziarnach kofeinę i to jest przyczyną najniższej jej zawartości. Niespotykany smak kawy w połączeniu z tradycją sprawiły, że Mysore AA jest unikatowym gatunkiem poszukiwanym przez koneserów.

Odmiana kawy: Plantation A

Smak:
lekki, bogaty
Aromat:
delikatna nuta czekoladowa
Kwaskowość:
minimalna
Kofeina:
około 160 mg/filiżankę
Równowaga:
doskonała
Ziarno:
równomierne, dość duże
Metoda obróbki:
monsunowanie
Najlepsza w kawie:
Espresso, Mokka, Cappuccino, mrożona
Klasyfikacja:
Argentum

Jakościowo indyjska Arabica Plantatation A zaliczana jest do najlepszych. Jej smak charakteryzuje się harmonią, głębokim aromatem i pozostawia delikatny posmak na długi czas po wypiciu. Kawy Brazylijskie i Indyjskie nie mają w sobie kwaskowości i nie muszą być mocno prażone. Pełen aromat do wykorzystania w filiżance pozostaje więc nietknięty. Nazwa Plantation A jest oznaczeniem grupy do której zaliczana jest plantacja (skala A,B,C i T). Klasyfikacja odbywa się w oparciu o ocenę wielkości ziarna i liczby defektów. W sprzedaży dostępne są zbiory myte i nie myte.

Przejdź do sklepu online Coffea

Sonda

Jaka kawe najchetniej pijasz ?