Prowadzisz


Kraj pochodzenia: Jamajka

Nic nie jest w stanie przerwać ciągłej sprzedaży kawy jamajskiej. Jej smak obrasta legendami każdego dnia, nie można się więc dziwić, że wielbiciele Blue Mountain są w stanie zapłacić za nią każdą cenę.

Niepowtarzalność kawy z Jamajki podarowała nam sama natura. Warunki geologiczne, topograficzne i klimatyczne, tworzą idealne środowisko do uprawy kawowca na terenach położonych najwyżej na świecie. Grzbiet Blue Mountain jest fragmentem łańcucha górskiego ciągnącego się wzdłuż całej wyspy. Jego maksymalne wzniesienia o wyniosłości 2100 m n.p.m. znajdują się po stronie wschodniej. Panuje tam klimat chłodny i mglisty, z dużą ilością opadów, a gleba jest żyzna i odwadniana naturalnie. Stosuje się mieszane uprawy tarasowe, na których kawa dojrzewa razem z bananami i owocami avocado.

Najlepsza kawa jamajska pochodzi z małych górskich gospodarstw, zresztą nawet największe farmy wydają się niewielkie wobec standardów międzynarodowych. Ciekawostką jest, że niektóre cenne uprawy znajdują się na małych działkach należących do rodzin zajmujących się kawą od 200 lat.

W przeciwieństwie do innych gatunków i odmian kawy, ziarno Blue Mountain transportuje się w drewnianych beczkach, z których każda mieści 70 kg surowca. Wszystkie beczki opatruje się znakami rozpoznawczymi fabryki, która kawę przerabiała. Czysta kawa jamajska przeznaczona na eksport otrzymuje certyfikat Rady Przemysłu Kawowego oraz pieczęć potwierdzającą autentyczność zawartości.

Odmiana kawy: Blue Mountain

Smak:
w pełni dojrzały, słodki
Aromat:
owocowy akcent
Kwaskowość:
wyważona
Kofeina:
około 180 mg/filiżankę
Równowaga:
wybitna
Ziarno:
równomierne, dość duże
Metoda obróbki:
mokra
Najlepsza w kawie:
Espresso, po turecku, Espresso Ristresso, Macchiatto, Cappuccino, Cafe au Lait, dessert, z alkoholem
Klasyfikacja:
Platinum

Kawa Blue Montain nie ma słabych punktów. Jej smak charakteryzuje doskonała równowaga, wyjątkowa słodycz i lekkość zwieńczona delikatnym owocowym akcentem. Jest zdecydowanie inna niż wszystkie kawy świata, dlatego znajduje się na samym szczycie kawowej piramidy. Serwowanie jej w trakcie spotkań dodaje prestiżu, bowiem „najlepszą na świecie” kawę pijają przedstawiciele high life’u i politycy. Naparem z Blue Mountain częstowani są na przykład pasażerowie samolotu Air Force One.

Delektowanie się pełnym smakiem i dojrzałym aromatem wymaga użycia większej ilości ziarna na jedną filiżankę. Jeśli będzie go mniej, smak kawy wyda się pusty. Na prawdziwy koszt przyjemności składa się więc nie tylko wysoka cena kawy, ale również 10 do 15 procent ceny za większą ilość ziarna. W nielicznych polskich restauracjach serwujących Blue Mountain filiżanka tego specjału kosztuje nawet 50,00 zł.

W terminologii stosowanej przez znawców win delikatny, a jednocześnie mocny i intensywny smak Blue Mountain oznacza się niezwykłą trwałością, po prostu „rozwija się na podniebieniu”.

Przejdź do sklepu online Coffea

Sonda

Jaka kawe najchetniej pijasz ?