Prowadzisz


Kraj pochodzenia: Kostaryka

Mieszkańcy Kostaryki są chyba największymi wielbicielami kawy na świecie. Spożycie kawy w przeliczeniu na jednego mieszkańca jest tam dwukrotnie wyższe niż we Włoszech czy Stanach Zjednoczonych. Co ważniejsze uprawy gorszej jakościowo Robusty są tam całkowicie zakazane. Prawdopodobnie dlatego Kostaryka słynie z produkcji wysokogatunkowych ziaren Arabica.

W kraju tym, kawa nie może się marnować, gorsze jakościowo ziarna farbowane są błękitnym barwnikiem roślinnym i sprzedawane na rynku wewnętrznym. Wchłania on nawet 10 % surowca. Pozostała część produkcji jest sprzedawana za granicę, a zyski stanowią aż 25% ogólnych dochodów z eksportu.

Najlepsze gatunki uprawiane są na plantacjach leżących powyżej 1500 m n.p.m. Kawy z rejonu Tarrazu są najwyżej cenione, ale dobre są również te rosnące w Heredii, Dolinie Centralnej oraz na zboczach wulkanu Poas. Uprawy ziaren Arabica są przeplatane plantacjami bananowców.

Smak tych wysokogatunkowych kaw można porównać do wyrafinowanego bukietu, w którym z dymnej podstawy wyłaniają się nuty orzechowe, owocowe i winne.

Odmiana kawy: La Pastora Dotta Tarrazu

Smak:
bogaty, solidny
Aromat:
dymny z nutą orzechową
Kwaskowość:
średnia
Kofeina:
około 170 mg/filiżankę
Równowaga:
dojrzała
Ziarno:
równomierne, dość duże
Metoda obróbki:
mokra
Najlepsza w kawie:
po turecku, Cappuccino, mrożonej, z alkoholem
Klasyfikacja:
Aulum

O kostarykańskiej La Pastora Dotta Tarrazu smakosze mówią „niewiarygodnie dobra kawa”. To zasłużona opinia bowiem bogactwo jej smaku łączy w sobie solidność, moc i aromat zaskakujący soczystą nutą dymną z orzechowym akcentem.

Kawowce w rejonie Tarrazu rosną na wybitnie żyznych glebach wulkanicznych. Zbiory odbywają się między sierpniem a lutym. Następnie surowiec obrabia się metodą na mokro i klasyfikuje. Kawę na rynek amerykański sortuje się maszynowo i elektronicznie, dla klientów z Europy przebiera się ją ręcznie. Produkt przeznaczony dla Europejczyków jest najwyższej jakości, wybiera się największe ziarna, pierwszej i drugiej klasy bez defektów.

Doskonale nadaje się do kaw deserowych o tropikalnym charakterze, połączona z mlekiem kokosowym, ciemnym rumem, lub likierem orzechowym uwalnia niezwykły aromat. Jednocześnie jest znakomita do parzenia po turecku.

Przejdź do sklepu online Coffea

Sonda

Jaka kawe najchetniej pijasz ?