Prowadzisz


Kraj pochodzenia: Kuba

Republika Kuby jest państwem wyspiarskim położonym na Morzu Karaibskim. Większą część kraju zajmuje nizina, dlatego uprawy kawowca znajdują się tu na wysokościach 400-800 m n.p.m. na obszarze wschodniej i centralnej Kuby, a ziarno charakteryzuje niska kwasowość. Wzdłuż południowych wybrzeży ciągnie się łańcuch górski Sierra Maestra z najwyższym szczytem Torquino (2005m n.p.m.), z tego rejonu pochodzi najlepsza kawa kubańska.

Przed rewolucją kubańską rodzimy przemysł kawowy zaopatrywał w wysokiej jakości ziarno takie państwa europejskie jak Holandia i Niemcy. Znaczną część produkcji wysokogatunkowej kawy wchłaniał rynek wewnętrzny. Na przełomie lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych Fidel Castro rozpoczął nacjonalizację kubańskiego przemysłu. Od tego czasu cała gałąź przemysłu kawowego została zniszczona. Dziś jedyna dobrej jakości kawa pochodzi z rejonu Torquino i jest najwyżej cenioną kubańską kawą na świecie.

Odmiana kawy: Torquino Lavado

Smak:
bogaty
Aromat:
kubańskie cygara
Kwaskowość:
niska
Kofeina:
około 195 mg/filiżankę
Równowaga:
wybitna
Ziarno:
równomierne, średniej wielkości
Metoda obróbki:
mokra
Najlepsza w kawie:
Espresso, po turecku, Espresso Ristresso, z alkoholem
Klasyfikacja:
Aulum

Arabica Torquino Lavado jest jedyną wysokogatunkową kawą pochodzącą z Kuby. Plantacje w tym rejonie poddawane są szczegółowej kontroli. Ogromną rolę przypisuje się tu naturalnym metodom uprawy. Plony tak jak dawniej zbierane są ręcznie. Ta najlepsza kubańska kawa rośnie na obszarach wschodniej i centralnej części Kuby, na stromych zboczach o przeciętnej wysokości 400 – 800 m n.p.m.

Wspaniały, bogaty aromat kawy z Torquino przypomina zapach kubańskich cygar. Jej pełny, czysty smak charakteryzuje średnia moc. Doskonała równowaga smaku i aromatu sprawiła, że Arabica Torquino Lavado porównywana jest przez znawców kawy do Blue Mountain Jamajka uznawanej za najlepszą kawę na świecie.

Przejdź do sklepu online Coffea

Sonda

Jaka kawe najchetniej pijasz ?