Prowadzisz


Kraj pochodzenia: Nowa Gwinea

Kawa pochodząca z Nowej Gwinei zaliczana jest do wybitnie oryginalnych. Większa część zbiorów pochodzi z małych gospodarstw prowadzonych przez tubylców. Z produkcją związanych jest blisko milion osób. Ukształtowanie terenu i położenie plantacji wymusza naturalny charakter upraw. Kawowce rosną prawie wyłącznie na dużych wysokościach: od 1300 do 1800 m n.p.m.

Niestety w wielu przypadkach surowiec z Nowej Gwinei nie ma ustabilizowanej jakości. Jednak jeśli uda się zdobyć najwyższej jakości ziarna ich niebanalny, pełny smak oraz moc napoju wynagrodzą wysiłek.

Odmiana kawy: Koban

Smak:
bogaty
Aromat:
soczysty, orzechowy
Kwaskowość:
średnia
Kofeina:
około 180 mg/filiżankę
Równowaga:
dobra
Ziarno:
równomierne, średniej wielkości
Metoda obróbki:
mokra
Najlepsza w kawie:
Espresso, Espresso Ristresso, Cafe au lait
Klasyfikacja:
Perle

Najlepsza i najbardziej wyrafinowana kawa z Oceanii rośnie w regionie Koban. Obfite opady powodują, że napary sporządzone z tej odmiany charakteryzuje soczysty, lekko orzechowy aromat. Doskonale nadaje się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych daje bowiem gęsty napar z wysoką, jasną cremą o drobnych pęcherzykach. Zastosowanie ziaren z Nowej Gwinei w mieszankach doda im fantazji i głębi.

Przejdź do sklepu online Coffea

Sonda

Jaka kawe najchetniej pijasz ?