Prowadzisz


Kraj pochodzenia: Peru

Położone nad Oceanem Spokojnym w północno-zachodniej części Ameryki Południowej Peru ma idealne warunki do uprawy wysokogatunkowych ziaren Arabica. Wysokogórskie tereny Andów ze średnią temperaturą około 10°C i 600-1000 mm opadów rocznie są ojczyzną najlepszej kawy peruwiańskiej. Jak łatwo się domyślić na tych terenach oprócz kawy równie łatwo jest natrafić na nielegalne uprawy krzewów kokainowych. Nie ma jednak naukowych dowodów potwierdzających wpływ tego sąsiedztwa na właściwości najdoskonalszych kaw peruwiańskich.

Odmiana kawy: Andes

Smak:
łagodny
Aromat:
głęboki
Kwaskowość:
średnia
Kofeina:
około 170 mg/filiżankę
Równowaga:
dobra
Ziarno:
równomierne, średniej wielkości
Metoda obróbki:
mokra
Najlepsza w kawie:
Macchiatto, Mokka, dessert
Klasyfikacja:
Perle

Najlepsze kawy peruwiańskie charakteryzują się łagodnym smakiem i dobrą mocą. Doskonałe do zestawiania mieszanek. Cenowo bardzo podobne do kaw brazylijskich albo kolumbijskich, ale jakościowo zawsze o krok do przodu. Dużo klientów sięga po tę kawę, ale tylko wtedy gdy jest sprzedawana w dobrych cenach. Mocna, dojrzała, zwykle silniej palona, o ciemnym, głębokim aromacie. Łagodna w smaku, lekko kwaskowa, uprawiana bez nawożenia.

Przejdź do sklepu online Coffea

Sonda

Jaka kawe najchetniej pijasz ?