Prowadzisz


Kraj pochodzenia: Tanzania

Podstawowym problemem przemysłu kawowego w Tanzanii jest ogromny przemyt. Kawa Arabica przewożona jest nielegalnie przede wszystkim do Kenii. Tanzański surowiec w niektórych odmianach można zaliczyć do najlepszych na świecie i to jest jedna z przyczyn takiego stanu rzeczy.

Smak kawy z tego regionu jest ostry i wyrazisty, ale zarazem pełniejszy i mniej kwaskowy niż kawy kenijskiej. Obecnie większość zbiorów (ponad 80%) pochodzi z małych gospodarstw. Przez koneserów jest poszukiwana przede wszystkim nieosiągalna niemalże kawa tanzańska Kibo Chagga.

Odmiana kawy: Fine Quality

Smak:
pikantny, bogaty
Aromat:
winny
Kwaskowość:
duża
Kofeina:
około 170 mg/filiżankę
Równowaga:
dojrzała
Ziarno:
równomierne, średniej wielkości
Metoda obróbki:
sucha
Najlepsza w kawie:
Espresso, Cappuccino, Cafe Latte, Cafe au Lait
Klasyfikacja:
Aulum

Jest nieco lżejsza od kawy kenijskej. Bardzo dobra na popołudniową sjestę i do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych. Cechuje ją wspaniały zapach i kwaskowość, która długo zostaje na podniebieniu. Bogata smakowo, winna, średnio mocna, ostra i wyrazista.

Przejdź do sklepu online Coffea

Sonda

Jaka kawe najchetniej pijasz ?