Prowadzisz




Oferta

1. Brazylia - Arabica South of Minas

Średnio mocna, średnio kwaskowata, smak delikatny, przyjemnie wyrafinowana (dla ludzi lubiących smaki łagodne), bardzo wysoko ceniona w USA i samej Brazylii. Kawę brazylijską klasyfikuje się według stanu, w którym została pozyskana oraz portu, z którego się ją ekspediuje w tym przypadku nazwa Minas to nazwa portu.

2. Burundi - Arabica Ngozi

Mocny smak, ostrość i cierpkość oraz wspaniały aromat.

3. Etiopia - Arabica Djimmah

Niezwykła w smaku, bardzo aromatyczna, winna. Najbardziej pierwotna, do dziś dziko rosnąca arabika, stąd jej ekologiczny charakter. Ziarno małe i nieładne, lecz smak i zapach bardzo bogaty, winny, z wyczuwalną nutą gorzkiej czekolady. Etiopia jest ojczyzną kawy z gatunku arabika i należy do jej czołowych producentów. Smak kaw pochodzących z tego kraju jest niepowtarzalny. Najbardziej cenione gatunki rosną w rejonach: Harrar, Sidamo, Yirachette, Dzilmah - doskonałe do produkcji kaw typu Mocca.

4. Etiopia - Arabica Mocha

Średnio mocna, bardzo aromatyczna, ceniona w Europie.

5. Gwatemala - Arabica San Juan Antiqua

Wybitnie kwaskowata, korzenna, ma lekki posmak wędzonki, bardzo aromatyczna. W Gwatemali uprawia się jedne z najszlachetniejszych kaw. Większość upraw znajduje się na południu, gdzie stoki wulkanicznych wzgórz Sierra Madre zapewniają idealne warunki do uprawy gatunku Coffea Arabica. Ziarno najwyższej jakości pochodzi z okolic jeziora Atitlan oraz rejonu Antigua i Huehuetenango.

6. Indie - Arabica Mysore AA

Aromatyczna, lekka, o niskiej zawartości kofeiny, minimalnie kwaskowata, dojrzała smakowo, rzadko spotykana. Unikatowym gatunkiem jest Plantation Mysore o najniższej zawartości kofeiny.

7. Indie - Arabica Planation A

Dość mocna, leciutko kwaskowa, nazwa Plantation A jest oznaczeniem grupy do której zaliczana jest planatacja (skala A,B,C i T), A oznacza najlepszą z nich.

8. Jamajka - Arabica Blue Montain

Aromatyczna, lekka, dojrzała smakowo, łagodnie winna, z owocowym akcentem, bardzo rzadko spotykana, jest synonimem najwyższej jakości. Każdy, kto słyszał nazwę Blue Mountain, wie, iż jest to najdroższa kawa na świecie. Kiedy coś zostaje uznane za "najlepsze na świecie" - jak na przykład Rolls-Royce lub skrzypce Antonia Stradivariego - wówczas reputacja związana z tą rzeczą zaczyna żyć własnym życiem, stając się samopodtrzymującym mitem.

Nie ma wątpliwości, że odmiana Blue Mountain znajduje się na szczycie kawowej piramidy. Warto pamiętać, że picie tej kawy jest kosztowniejsze,niż się wydaje, ponieważ delektowanie się jej smakiem i aromatem wymaga większej ilości ziarna w przeliczeniu na jedną filiżankę, w porównaniu z innymi gatunkami. Jeśli nasypiemy go mniej, smak kawy wyda się nam nieco pusty. Prawdziwy koszt tej przyjemności mierzony jest więc różnicą cen w porównaniu z następnym gatunkiem w hierarchii, plus 10 do 15 procent za większą ilość ziarna.

Co by nie powiedzieć, prawdziwa kawa Blue Mountain, pochodząca z najlepszych jamajskich błękitnozielonych ziaren, dostarcza koneserom nieporównywalnej z niczym satysfakcji. Jej smak nie ma słabych punktów; jest w nim doskonała równowaga, kwaskowość i akcent owocowy, a więc wszystko, czego można oczekiwać. Aromat jest mocny i intensywny, ponad wszystko jednak smak dobrej, świeżej kawy tego gatunku odznacza się niezwykłą trwałością. Jak mówią znawcy win, rozwija się na podniebieniu. Blue Mountain pochodzi z kawowców rosnących najwyżej. Warunki geologiczne, topograficzne i klimatyczne, panujące na Jamajce, tworzą idealne środowisko geograficzne dla upraw kawowych położonych najwyżej na świecie. Grzbiet Blue Mountain jest najwyższym fragmentem łańcucha górskiego ciągnącego się wzdłuż całej wyspy. Jego maksymalne wzniesienia o wyniosłości 2100m n.p.m. znajdują się po stronie wschodniej. Panuje tam klimat chłodny i mglisty, z dużą ilością opadów, a gleba jest żyzna i znakomicie odwadniana w sposób naturalny. Na zboczach stosuje się tarasy i uprawy mieszane, na których kawa dojrzewa razem z bananami i owocami awocado.

Najlepsza kawa jamajska pochodzi z małych górskich gospodarstw, takich jak Wallenford Estate, Silver Hill Estate czy Atlanta Estate J. Martineza. Na Jamajce nawet największe farmy wydają się niewielkie wobec standardów międzynarodowych, a niektóre cenne uprawy znajdują się nawet na małych działkach należących do rodzin uprawiających je od 200 lat.

Wszyscy szanujący się sprzedawcy mają zawsze w swojej ofercie oryginalną kawę Blue Mountain. Jeden z czołowych brytyjskich detalistów twierdzi, że nic nie jest w stanie przerwać ciągłej sprzedaży tego gatunku, bez względu na cenę: "Mamy klientów, którzy nie kupią czegokolwiek tańszego".

W przeciwieństwie do innych gatunków i odmian kawy, ziarno Blue Mountain transportuje się w drewnianych beczkach, z których każda mieści 70 kg surowca. Wszystkie beczki opatruje się znakami rozpoznawczymi fabryki, która kawę przerabiała. Każda beczka czystej kawy jamajskiej przeznaczona na eksport otrzymuje też certyfikat tamtejszej Rady Przemysłu Kawowego oraz pieczęć potwierdzającą autentyczność zawartości!

9. Kenia - Arabica AA Plus Superstar

Mocna, wytrawna, winny posmak, kwaskowata, wytrawna. Większość upraw znajduje się na wysokościach 1500-2100m n.p.m. W Kenii zaopatruje się światowa czołówka odbiorców. Najlepszą renomę mają ziarna: PB (peaberry), AA Plus-Plus. AA Plus, AA i AB. Właściwości podobne do kaw kolumbijskich.

10. Kolumbia - Arabica Excelso

Smaczna. łagodna, ma karmelowy smak i aromat, często używana do przyrządzania kaw aromatyzowanych, nazwa pochodzi od excelsio- co znaczy wyniosła. Główne obszary upraw znajdują się w rejonach: Medelin, Armenia, Manizales, przy czym kawa z tego pierwszego uchodzi za najlepszą. Te trzy rejony łącznie znane są jako MAM - od nazw głównych miejscowości - i stąd pochodzi znaczna część kawy eksportowej najwyższej jakości o nazwie handlowej "Excelso".

11. Kolumbia - Arabica Supremo

Kawa mocna, o szerokiej gamie smakowej, lekko winna

12. Kostaryka - Arabica La Pastora Tarrazu

Bardzo mocna, "solidna", o wręcz uwodzicielskim smaku i aromacie, z soczystym posmakiem dymnym. Wysoko ceniona kawa uprawiana na glebie wulkanicznej powyżej 1000m n.p.m. Rejon Tarrazu - ojczyzna najwyżej cenionej kawy kostarykańskiej. Dobrą kawę uprawia się również w Heredii, Dolinie Centralnej oraz na zboczach wulkanu Poas.

13. Meksyk - Arabica Maragogype Barranca Honda

Aromatyczna, łagodna, leciutko kwaskowata, jej ziarna są trzykrotnie większe od ziaren innych kaw. Ziarna Elephant (Słoń Meksykański), znane jako Maragogype, są dużo większe (dochodzą do 2cm) od innych i dają subtelne i dojrzałe smakowo napary. Większość upraw meksykańskich ma charakter naturalny. Najlepszym regionem jest Chiapas na południu kraju. Stamtąd pochodzą renomowane gatunki Tapachula i Huixtla. Wysokiej jakości ziarno uzyskuje się również w Oaxaca, skąd pochodzą Altura Orizaba, Altura Huatusco i Altura Coatapec. Najlepsza kawa Elephant produkowana w Meksyku nosi nawę Liquidambar MS.

14. Nowa Gwinea - Arabica Koban

Obfite opady w rejonie upraw powodują, że kawa charakteryzuje się soczystym lekko orzechowym aromatem, po zaparzeniu otrzymujemy gęsty napar z dość wysoką, kremą o drobnych pęcherzykach.

15. Peru - Arabica Andes

Mocna, dojrzała, zwykle silniej palona, o ciemnym aromacie.

16.Tanzania - Arabica Fine Quality

Bogata smakowo, o wspaniałym zapachu, ostra, winnno-kwaskowa, średnio mocna

Przejdź do sklepu online Coffea

Sonda

Jaka kawe najchetniej pijasz ?